Tisková zpráva 1/2018

Jak začínala ostravská Noc vědců

8. ledna 2018

Ostrava se do Noci vědců zapojuje již šestým rokem. Z původně relativně drobné akce při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity se vyklubala událost, která vědou proplétá doslova celou Ostravu.

V ČR se Noci vědců účastnila od samotného počátku Česká astronomická společnost, která organizovala přednášky a akce v hvězdárnách a planetáriích. Postupně se připojovaly univerzity, science learningová centra, muzea, vědecká pracoviště. Od roku 2009 Noc vědců v ČR koordinovala Techmania Science Center Plzeň. Jednotliví organizátoři v ČR sestavovali program na předem dohodnutá témata, například BEZPEČNOST, MOBILITA apod. Zájem návštěvníků i organizátorů rok co rok roste. V roce 2013 se mezi pravidelné organizátory připojuje také Ostrava. Díky spolupráci dvou ostravských univerzit, Ostravské univerzity a VŠB – Technické univerzity Ostrava, jsou stanoviště Ostravské noci vědců v mnoha městských částech a nabízejí rozmanitý program - od kouzel techniky, přes společenská témata až po přírodní zázraky.  V roce 2017 se k organizaci akce připojil také Svět techniky v Dolních Vítkovicích a Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Novinkou roku 2017 se stala kyvadlová doprava, která vozila návštěvníky mezi stanovišti po celém městě, byla zdarma, stejně jako veškerý program Ostravské noci vědců. Tým z Ostravy přichází každý rok s celou řadou vylepšení, a tak ani rok 2018 nebude výjimkou. Ostrava se v tomto roce může pyšnit národním koordinátorstvím.

Sledovat plány všech organizátorů má smyl, máte možnost zažít vědecké demonstrace a show, praktické pokusy, budete moci navštívit laboratoře a další místa, která jsou obvykle pro veřejnost uzavřena, těšit se můžete na tématické workshopy nebo interaktivní exponáty.